Wat is dementie?

Dementie is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen die leiden tot geleidelijk verlies van cognitieve functies, zoals geheugen, taal, oriëntatie, planning en uitvoering van dagelijkse activiteiten. Het is een progressieve aandoening die meestal voorkomt bij oudere mensen, maar het kan ook optreden bij jongere mensen.

Dementie kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, Lewy body dementie, frontotemporale dementie en andere degeneratieve ziekten.

Hoe herkent u dementie?

De eerste verschijnselen van dementie verschillen per persoon en per ziekte. De volgende signalen kunnen wijzen op dementie:

  • Veranderingen in het geheugen en verwardheid
  • Beperkingen in het dagelijks leven
  • Afwijzing van zorg en ondersteuning
  • Veranderingen van gedrag en karakter

Hoe eerder signalen herkend worden, hoe sneller voor u passende zorg en/of een behandeling ingezet kan worden. Misschien wijzen signalen op dementie, maar ook andere oorzaken zijn mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan MCI (ook wel een lichte cognitieve stoornis genoemd). Voor tips in de omgang met mensen met dementie verwijzen we naar de folder van Dementie Twente.

Folder signalen downloaden

‘Dementie Utrecht is er voor jou en jouw naasten.’

Afspraak met een huisarts

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.

‘Ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.’

Geheugentest

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip.

Veelgestelde vragen

Ik ben op zoek naar lotgenoten, waar vind ik die?

Een mooie gelegenheid om andere mensen met dementie en mantelzorgers te ontmoeten en tevens informatie op te halen is het bezoeken van alzheimer cafés in de regio. Bekijk het aanbod op de pagina van Alzheimer Nederland.

Wat moet ik regelen voor de toekomst?

De casemanager dementie ondersteunt bij het in kaart brengen van de situatie en welke stappen mensen met dementie en hun omgeving moet zetten, welke keuzes moeten worden gemaakt en op welke manier dit georganiseerd moet worden.

Waar vind ik een casemanager?

Een casemanager dementie biedt ondersteuning aan mensen met dementie en hun mantelzorger. Je kan zelf op zoek gaan naar een casemanager, maar een huisarts kan je deze ook aandragen.

Interessant? Bekijk ook deze pagina’s:

'Er kan nog zoveel meer, als je weet waar je moet zijn...'