Onderweg naar balans en werkplezier

We zijn goed op weg in het maatwerktraject “Casemanagers in hun kracht”. Met de casemanagers en andere professionals pakken we de ideeën op die we samen hadden om het werk van de casemanagers beter in te richten.

Ons doel is nog betere ondersteuning en zorg voor mensen met dementie en hun naasten. Daar doen we het voor. Wat dan helpt is dat je elkaar makkelijker kunt vinden als je een inhoudelijke vraag hebt en ook dat je plezier hebt in je werk. OP diverse gebieden kunnen kleine of grotere stappen worden gezet. Met elkaar zoeken we uit wat er kan en hoe we dat kunnen doen.

Hieronder een korte stand van zaken per werkgroep of onderwerp.

Thema 1 Samenwerken en kennisdelen

1.       Platform samenwerken en kennisdelen casemanagers

We maken op proef gebruik van de community app Socie (socie.nl). Werkt het om daar elkaar te vinden? De informatie en communicatie van het maatwerktraject gaat zo veel mogelijk via de app.  De app is bedoeld om kennis en informatie uit te wisselen en om elkaar makkelijk te vinden. Het is niet de bedoeling dat er gegevens van cliënten of over zorg worden gedeeld.
Een hobbel is nu nog dat niet alle casemanagers de app op de werktelefoon kunnen installeren. We proberen dat op te lossen.

2.       Inspiratiessessies casemanagers

De casemanagers willen graag hun kennis delen en verdiepen. We organiseren daarvoor een aantal online bijeenkomsten. Kort en krachtig en gewoon vanuit je eigen plek. Geen reistijd, dus als het goed is, minder moeilijk in te passen in de agenda.
De bijeenkomsten zijn er alleen voor de casemanagers en gaan over de onderwerpen die zij aangeven. De eerste vind plaats op 17 juni 2025.

Er is inmiddels een long list van onderwerpen. Deze zijn:

  • Vraagstukken bij cliënten met een niet westerse achtergrond
  • Vraagstukken bij cliënten met een grondslag niet aangeboren hersenletsel
  • Ondersteunen administratie bij jonge mensen met dementie
  • Vraagstukken rond psychiatrische ziektebeelden
  • Vraagstukken rond ingewikkelde netwerksystemen: manipulerende familie, familie die ruzie heeft met elkaar etc.
  • Vraagstukken rond reablement en inzet zorgtechnologie
  • Vraagstukken rond vertegenwoordiging: levenstestament, volmachten, mentorschap en bewindvoering

Thema 2 Balans in caseload 

3.       Caseload

We maken een doorstart in de groepen over Balans in Caseload.  De groep “productie en declareren” is gestopt. De casemanagers geven aan dat ze werkdruk voelen. Lukt het wel om iedereen goed te ondersteunen? Binnen deze werkgroep wordt gesproken over 2 onderwerpen:

  1. Caseload en casemix
    Er is diversiteit in het aantal en de opbouw van de cases per casemanager. Er zijn ook verschillen in de wijze waarop cases worden toegekend en verdeeld. Een disbalans in de caseload vaak gepaard gaat met de ervaring van een (te) hoge werkdruk. Dat kan diverse oorzaken hebben variërend van de persoon en de werkstijl van de casemanager, de kaders van de organisatie waaraan de casemanagers is verbonden, maar ook de cases zelf. Hoe kom je tot een inzicht wat een goede mix in cases is? Wat kan en wil een casemanager? Wat is een goede balans in de caseload?
  2. Caseload en andere taken
    De primaire taak van de casemanager is het om de mensen met dementie en hun naasten bij te staan in de vragen en uitdagingen die er voor hen spelen. Maar dat is niet de enige taak van de casemanager. De casemanager moet op de hoogte zijn van wat er speelt in het werkveld, heeft overleggen met collega’s, heeft tijd nodig voor scholing.
    Hoe gaan de casemanagers om met dit pakket aan taken? Welke knelpunten ervaren zij daarbij? Wat kan er van elkaar worden geleerd?

Thema 3 Wachtlijstmanagement

4.       Urgentie en complexiteit

In deze werkgroep buigen we ons over het vraagstuk prioritering met daarbij aandacht voor complexiteit en bijkomende zaken. Hoe kan op een goede manier worden bepaald wat de urgentie is van een case? Hoe gebeurt dat op dit moment? Wat zijn de verschillen in aanpak? Welke positieve kanten hebben die verschillende aanpakken? Welke mogelijke uitdagingen?  Wat kan er van elkaar worden geleerd?

5.       Gezamenlijk aanmeldpunt

We onderzoeken voor een gemeenschappelijke aanmeldpunt waar deze aan moet voldoen en hoe deze zou kunnen bijdragen aan zowel klantgerichtheid als ontlasting van de werkdruk.
Bij de casemanagers leeft de wens naar meer overzicht in de aanmeldingen. Hoe en op welke manier komen zij nu binnen en wat zijn de stappen er na? Welke verschillen zijn er in het gebied en tussen de organisaties? Zijn er voor- en/of nadelen te benoemen? Wat kan er van elkaar worden geleerd? Kan er inzicht komen in de totale vraag naar casemanagement?  Zou het helpen als van alle aanmeldingen dezelfde informatie beschikbaar en actueel is?
Welke wachtlijsten zijn waar aanwezig?

6.       Wachtverzachters

Het lukt niet overal om iedereen die zich aanmeldt voor casemanagement ook direct te koppelen aan een casemanagers. Er zijn wachtlijsten op verschillende plaatsen.
Kunnen we mensen op de wachtlijst toch ondersteuning bieden? Wie/wat kan een aanvulling bieden op de inzet van de casemanager? Wat betekent het voor mensen met dementie en hun naasten om op een wachtlijst te staan? Welke behoefte is er aan ondersteuning bij hen?

Gesprek met de doelgroep

7.       Klantarena

Het gesprek dat we voeren is tussen en met professionals onderling en de inzet die we plegen voor de mensen met dementie en hun naasten. We willen ook de mensen zelf horen en hun ideeën en ervaringen meenemen in de pilots.

De klantarena wordt gezien als een waardevolle toevoeging: interessant om ook de input te horen van de mensen waarvoor we het doen. De vragen die worden gesteld zijn: hoe gaan we dat goed inrichten? Aan welke voorwaarden moet zo’n gesprek voldoen? Hoe vind je een balans in wat je graag zou willen weten en wat mogelijk is om te vragen?

De Klantarena staat gepland voor begin september.